Nezaradené

Prečo je mango zdravé

Starobylé ovocie a pravdepodobne najobľúbenejšie v mnohých častiach sveta, manga sú v rovnakej rodine rastlín ako pistácie a kešu, ktoré sú tiež tropické, ovocné stromy, ktoré môžu rásť až 100 stôp na výšku. Oválny tvar a asi päť centimetrov dlhý, manga sú ťažké kvôli jednému, veľkému semenu alebo kameňu uprostred, čo z nich robí opicu.

Mangos má žlto-zlatý tón, keď sú zrelé, niekedy so zelenými škvrnami. Ovocie obklopujúce semeno je šťavnaté sladké, čerstvé a šťavnaté len s pravým nádychom tartness. Ich prirodzené upokojujúce vlastnosti robia manga skvelou zložkou pre marinády pre všetky druhy mäsa.

Mangos sa najprv kultivoval v Indii pred niekoľkými storočiami. Väčšina mangov spotrebovaných v USA sa vyrába v Mexiku, Ekvádore, Peru, Brazílii, Guatemale a na Haiti.

Najlepší spôsob, ako si vybrať mango v obchode nie je toľko o farbe, ako je jeho pevnosť. Palcom jemne zatlačte na pokožku. Ak je to “squishy”, je to príliš zrelé; príliš tvrdý a ešte nie je hotový. Je to perfektné, keď dáva tak jemne mierny tlak a môže mať aj ovocnú arómu na konci stonky. Ak je nezrelé, budete chcieť, aby ho pri izbovej teplote – nie chladené – tak to môže stať nielen mäkšie, ale aj sladšie. Ak chcete zrýchliť proces zrenia, vložte ho na niekoľko dní do hnedého papierového vrecka a kontrolujte v pravidelných intervaloch.

Chladenie manga, keď sú v optimálnom štádiu “doneness”. Uncut, môžu držať asi päť dní. Lúpané a nasekané budú v mrazničke vo vzduchotesnej nádobe v poriadku šesť mesiacov.
Zdravie Výhody Mangos

Jeden šálka manga má 100 kalórií. Rovnaké množstvo poskytuje 100% denného odporúčania pre vitamín C na podporu zdravej imunitnej funkcie a tvorby kolagénu, a 35% vitamínu A, dôležitého pre zrak, rast kostí a udržiavanie zdravých slizníc a kože – plus, to dokazujú klinické štúdie štúdie, ktoré pomôžu chrániť vaše telo pred rakovinou pľúc a úst.

Okrem toho, že má viac ako 20 rôznych vitamínov a minerálnych látok, manga obsahujú flavonoidy, ako je betakarotén, alfakarotén a beta-kryptoxantín, ktoré pomáhajú vitamínu A dodávať antioxidačné sily a vlastnosti na ochranu zraku, udržiavanie zdravých slizníc a kože.

Je známe, že spotreba prírodných plodov bohatých na karotény, ako napríklad manga, pomáha chrániť telo pred rakovinou pľúc a ústnej dutiny. Draslík v mangách je dôležitou zložkou buniek a telesných tekutín, ktoré pomáhajú kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Vitamín B6 (pyridoxín) je potrebný na produkciu hormónov GABA (inhibičný neurotransmiter) vo vašom mozgu. Tiež kontroluje hladiny homocysteínu vo Vašej krvi, čo môže byť škodlivé pre vaše cievy a môže spôsobiť mŕtvicu. Meď, ktorá je potrebná na produkciu červených krviniek, je kofaktorom mnohých životne dôležitých enzýmov, vrátane cytochróm c oxidázy a superoxid dismutázy.

Jeden šálka manga poskytujú 12% vašej dennej vlákniny, ktorá nielenže pomáha udržiavať váš systém v chode hladko, ale tiež skracuje čas, ktorý odpad strávi v hrubom čreve, čím sa znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. V klinických štúdiách sa v skutočnosti preukázalo, že manga chránia pred rakovinou hrubého čreva, prsníka a prostaty, ako aj leukémiou. Viaceré štúdie naznačujú, že polyfenolické antioxidačné zlúčeniny v manga sú známe tým, že poskytujú ochranu proti rakovine prsníka a hrubého čreva.