Ketogénne a nízkokarbónové diéty
Zoznámte sa s všetkým, čo potrebujete vedieť pred začatím plánu Keto Diety vrátane jeho histórie, smerníc a komponentov a všetkých vedy, ktoré sú za ním.
Ketogénna strava je diéta, ktorá využíva veľmi zaujímavý aspekt ľudskej fyziológie, konkrétne ketózu.
Ketóza je stav metabolizmu, ktorý sa vyskytuje, keď konzumujeme sacharidy v tak malom množstve, že oxidácia mastných kyselín sa stáva hlavným zdrojom paliva.
Keď oxidácia mastných kyselín dosiahne určitý bod a dostupnosť sacharidov je dostatočne nízka, telo začne vyrábať ketónové telieska.
Tieto ketónové telieska sa potom prednostne používajú v špecifických tkanivách, najmä v mozgu.
Ketogénna strava nám umožňuje prežiť bez príjmu potravy alebo po veľmi nízkych (až nulových) uhľohydrátoch po dlhú dobu.
Z evolučného, biochemického a fyziologického hľadiska sa ketóza javí ako stratégia / mechanizmus prežitia.
Na účely ketogénnej stravy ako nástroja na stratu tuku je ústredným bodom ketogénnych diét, že nám umožňuje žiť dlhý čas prakticky bez príjmu sacharidov a teoreticky nižších hladín inzulínu ako je normálne.
Ako sa predpokladalo, že inzulín zohráva úlohu v zložení tela reguláciou ukladania tuku, jedná sa o jeden z kľúčových bodov, ktoré sa ketogénna strava pokúša využiť.
História Keto Diéty
História ketogénnej stravy je celkom fascinujúca. Na rozdiel od väčšiny ostatných stravovacích návykov, ktoré vznikli v kruhoch zdravia a fitness alebo v populárnych učebniciach, pravdepodobne vznikla ketogénna strava zo zdravotníckej oblasti.
Ketogénna strava bola pôvodne použitá na pomoc pri kontrole záchvatov u detí s epilepsiou, pretože metabolizmus mozgu môže byť v niektorých prípadoch regulovaný “rovnomerne” v ketóze.
V priebehu rokov bol prijatý hlavným prúdom a využívaný ako strava na zníženie tuku.
Bacon zabalené Avacado súčasťou Keto Diéta plánu
Všeobecný prehľad zložiek a hlavné princípy keto diétu
Ketóza vzniká nedostatkom diétnych sacharidov a nižším príjmom diétnych bielkovín spojených buď s nalačno alebo s vysokým príjmom tuku.
Keď metabolizmus tuku dosiahne úroveň, v ktorej sú kľúcové substráty pre Krebsov cyklus vyčerpané (konkrétne oxaloacetát), telo, konkrétne pečeň, začína produkovať ketónové telieska (beta-hydroxybutyrát, acetoacetát a acetón), ktoré sa potom stávajú významným palivovým zdrojom pre vybrané tkanivá v tele (napr. srdce a mozog).
Ketogénny verzus nízky obsah karbidu
Nízkokarbohydrátová strava je založená na rovnakej základnej myšlienke ketogénnej stravy: zníženie príjmu sacharidov na zníženie príjmu kalórií a zníženie hladín inzulínu. Aj keď pracujú pod rovnakým predpokladom, sú fyziologicky veľmi odlišné, konkrétne v účinku na krvné ketóny.
Počas diéty s nízkym obsahom sacharidov sa ketóny akumulujú v krvi do akejkoľvek významnej miery, čo spôsobuje zmenu typu substrátov používaných v kľúčových tkanivách, ako je mozog a srdce. Mohlo by sa pravdepodobne tvrdiť, že ak pôjdete s nízkym obsahom uhľovodíkov, pravdepodobne by ste mali ísť s ketogénmi, aby ste lepšie prispôsobili tkanivá; čo však zostáva v rozpore.
Čo s ketoacidózou?
Ketogénna strava sa podstatne líši od diabetickej ketoacidózy, hlavne v tom, že má nízky inzulín (ketogénna diéta) úplne iná než inzulín (diabetická ketoidóza).
Pri diabetickej ketoacidóze inzulín nie je prítomný na reguláciu ketogenézy. Nižšie sú uvedené príslušné hladiny krvných ketónov pre “normálne” hladiny, nutričnú ketózu a diabetickú ketoacidózu:
Normálne hladiny ketónu = 0,0 -0,5 mmol / l
Nutričná ketóza Ketónové hladiny = 0,5 – 3,0 mol / l
Diabetická ketoacidóza => 5,0 mmol / l so súčasne vysokými hladinami cukru v krvi a nedostatkom inzulínu
Ako zostať v ketoze
Na vstup a pobyt v ketóze musí byť diétny príjem sacharidov pod určitou prahovou hodnotou. Tento prah sa líši od človeka k človeku, ale dobrým sprievodcom pre väčšinu ľudí je, že od 5 do 15% denného príjmu kalórií by mal slúžiť ako východiskový bod.
Typická kontrola hladín ketónov môže pomôcť každej osobe nájsť rozsah dávok, ktorý im umožňuje zostať v ketóze.
Bunless Burger, ktorý je súčasťou plánu Keto Diet
Spotreba bielkovín musí zostať nízka, aby zostala v ketogénnom stave. Prijímanie proteínu nad určité množstvá je glukogénne, čo znamená, že môže produkovať glukózu, ktoré vaše telo použije na palivo. To môže účinne “kopať” vaše telo z ketózy.
Z praktického hľadiska môže byť konzumácia proteínov v množstve približne 15% z vašich celkových denných výdavkov na kalóriu postačujúca na to, aby vaša ketogénna strava nekedogenizovala.
Časovanie / frekvencia jedla
Ketogénna strava v zásade výslovne nestanovuje konkrétne načasovanie jedla ani neuvádza frekvenciu jedla. Avšak, keďže je často ľahšie udržiavať ketózu počas pôstu, mnoho ľudí často kombinuje ketogénne diéty s typmi pôstu, zvyčajne prerušovaným pôstom.